>
Ajuntament de Beniarjó versión Castellano

castellano

Ajuntament de Beniarjó versió en Valencia

valencià

Ajuntament de Beniarjó Medi ambient
Medio Ambiente Benirajó
El riu d'Alcoi o Serpis, al seu pas per Beniarjó i Vista de la partida de l'Alfàs des de dalt del campanar.

GEOGRAFIA

Nom: Beniarjó.

Comarca: La Safor.

Altitud: 48 m.

Superficie: 279 ha

Superficie ocupada: 80% aproximadament.

Demografía 2010: 1791 hab.

El terme municipal de Beniarjó, des del s. XVIII, limita pel nord amb Real de Gandia i Almoines; per l'est, amb Rafelcofer i la Font d'En Carròs; pel sud, amb Beniflà i Palma de Gandia, i per l'oest amb el terme de Palma de Gandia.

TERRITORI

El seu territori és pla, a excepció del tossalet de les Botes (111 m), que s'estén pels termes de Real i Palma. Els accidents més importants són els barrancs dels rius Alcoi i Vernissa, que dividixen el terme en tres unitats de les quals cal destacar, per ser la més gran i oriental, l'horta de Beniarjó i Pardines.

Altres accidents són el barranquet d'Estruch i el barranc de Sotaia, límit oriental del terme. El sòl de la plana s'ha format per sedimentació quaternària dels rius. El seu clima és suau, típic del mediterrani, amb temperatures d´hivern que no solen baixar dels 0º i precipitacions relativament elevades. L'estiu és càlid, amb temperatures que esporàdicament passen dels 39º, i amb precipitaciones escasses.

El riu més important de la zona és el riu d´Alcoi, riu Blan o Serpis, que es reunix amb el Vernissa per desembocar en el Mediterrani en el Grau de Gandia. Regularment porta un cabal de 2,63 milions de m3 anuals, reduït a 1,3 milions de m3 durant l'estiu.
Esta aparent regularitat s´altera en anys de sequera extrema o bé per inundacions catastròfiques, com la del 28 de setembre de 1986. En vista d'estes condicions, ja des de l'explotació d'estes terres pels musulmans, els agricultors es van veure obligats a construir un sistema de séquies i de preses que canalitzaren les aigües per a regar les terres de cultiu.
En l'actualitat és la Séquia Comuna de Gandia la que travessa el poble de Beniarjó.

Medio ambiente Beniarjó
Els camins del terme en un mapa de mitjans del segle XX.